Gedichten

Gedichten Bartho Kriek

Waarom gedichten op mijn website? Om een beetje een idee te krijgen. Hoezo ‘een beetje’? Omdat de meeste gedichten in hun verband thuishoren. Dus in de bundel waar ze uit afkomstig zijn, en in het oeuvre-in-wording.

Nog een reden: het betreft bewegende gedichten, ze spelen zichzelf af. Dat verandert de poëtische ervaring. Ik heb er altijd moeite mee als dingen gefixeerd worden. Alles stroomt. En ergens in de grote stroom, stromen deze gedichten mee. Een andere vorm is het gedicht-in-dia’s, dat je dan zelf kunt bedienen. Waardoor je net iets actiever leest, misschien toch een interessante verandering.

Een derde reden: je kunt erop reageren. En je krijgt van mij antwoord.

Gedichten en invallen op Instagram

Invallen zijn voor dichters die het tijdloze zijn toegedaan uiterst belangrijk. Ze komen zomaar bij je op, rechtstreeks uit je onbewuste. En ze brengen je in contact met de vroegere natuurlijke mens, die nog niet was weggecultureerd. Simon Vestdijk noemde ze ‘glanzende kiemcellen’ in zijn prachtige De glanzende kiemcel. En Paul van Ostaijen noemde dichten niet voor niets ‘improviseren op het orgel van het onbewuste’. 

Invallen van mij, afgewisseld met gedichten in diavorm, vind je hier op Instagram

Gedichten elders op deze site
Verlosser

Dit gedicht, in een stuk over drummer Ginger Baker, vind je als gewone tekst hier.

Toewijding

Over de beeldhouwer Joost Barbiers, en over een raadsel achter het beeld ‘Visserman’ bij het Zeemanshuis, Amsterdam. Je vindt het gedicht hier.

Bewegende gedichten, afkomstig uit de bundel Wegen in het onderweg
In het voorbijgaan

Met het onbegrijpelijke ‘voorbijgaan’ kunnen we alleen maar spelen. In het voorbijgaan, gedicht Bartho Kriek

Slechteriken

Hoe zit het eigenlijk met ‘slechteriken’?

In dit gedicht kijkt de dichter mee met een schilder. De een als bezoeker van het welbekende rijkshotel, de ander als bewoner. Gezamenlijk verkennen ze diepten van de menselijke geest. En wat blijkt? Het is niet alles kwaad wat er loert.

Bodhisattva

Zijn alle kunstenaars, dus ook dichters,  niet een soort bodhisattva’s?

De bodhisattva, de wijze die het Nirwana niet in gaat, maar anderen wil blijven helpen er te komen. Elke keer dat je hem tegenkomt onthult hij iets van het raadsel.

De stervende steenhouwer

Laatste woorden van een steenhouwer, een geroepene die niet vroeg maar gaf.

Museaal

Lukt het je om je kritische verstand voor even te parkeren, dan kan dit gedicht in jouw hoofd gebeuren. En dat is de bedoeling. Daarna gaat het dan verder met vragen. Lukte het jou? En kwamen er vragen?

Stilleven

Over een stilleven dat zich niet stilhoudt.

Magnetiseuse

Onderga je dit gedicht op een rustig moment, dan kan het een waardevolle ervaring zijn. Het hangt nauw samen met de gedichten Museaal en Stilleven elders op deze pagina.

Mirakel

Halfbewust, of misschien wel onbewust, gaat het allemaal door ons heen. Bij jou ook?

Oosterplas

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.