Verspreide stukken:

Zigeuners
Het Vestdijk-gevoel
Melancholie
Vrije wil
Psychose
Wetenschap
In licht van bomen...
Uittreksels

 

 

 

 


Psychose een ziekteverschijnsel?

In de jaren '60 en '70 was het mode om de psychose als normaal te bestempelen en de maatschappij als ziek. Tegenwoordig is de psychose een ziekte die moet worden bestreden. Maar hoe kunnen psychosen de evolutie overleefd hebben als ze niet functioneel waren?

Als wij nog steeds in feite oerhorde-dieren zijn, dan worden de overalertheid en de paranoia van psychoten opeens verklaarbaar. Als alarmfase-overleven inging, waren zij misschien wel 'de meest aangepasten'. Hun extreme staat van paraatheid, kan de horde uit anders fatale situaties gered hebben.

M.a.w., misschien redde je het gewoon niet zonder een paar wat we nu gekken noemen. Een groep van uitsluitend 'normale', kalme, zogenaamd rationele, pragmaten was misschien een makkelijke prooi voor natuurlijke vijanden.

Enkele van de vele vragen vragen die zich opdringen: hoe hielden ze in de voortijd de psychotische medemens in de hand? Met sociale controle? Is er meer psychose in onze tijd en is het individualisme daar debet aan? Komt het dan minder voor in culturen waarin de familie nog centraal staat? En is overprikkeldheid niet medeoorzaak? Zijn psychoten onze verkenners in onze blindelingse evolutieweg?

* * * * * * *


 

 

 

Valid XHTML 1.0 Strict

Valid CSS!