6 tips om je Nederlands te verbeteren

Lees ook: Nederlands leren, 17 tips

Raar maar waar

Voor (beginnende) vertalers en ondertitelaars is en blijft de kwaliteit van het Nederlands een groot probleem. Voor veel andere Nederlanders trouwens ook.

Een vorig bericht van mij, ‘5 manieren om los te komen van de brontaal’, heeft hier zijdelings mee te maken. Om de kwaliteit van je Nederlands zelf te verbeteren kun je de volgende dingen doen:

Het is te doen, je de/het goed gebruiken

 1. Veel Nederlandse romans lezen, liefst niet de allernieuwste. Je passieve Nederlands, je taalgevoel in feite, gaat er enorm van vooruit, mede doordat allerlei weggezakte zaken al lezende opnieuw tot leven worden gewekt.
 2. Een abonnement op een goede krant nemen en die ook elke dag lezen.
 3. Bij twijfel dingen opzoeken in de Van Dale en andere degelijke naslagwerken.
 4. Bij zo ongeveer alle taalkwesties: de adviespagina’s van Onze Taal raadplegen, http://www.onzetaal.nl/taaladvies Allerlei veelgemaakte fouten met  hun/hen, welk voorzetsel bij een werkwoord te gebruiken enzovoort kun je hier terugvinden, voorkomen en afleren.
 5. Heb je problemen met de/het, koop en benut dan het boekje Het is te doen van Marian Hoefnagel. Binnen enkele weken doe je het bijna altijd goed.
 6. Abonneer je op Beter Spellen: http://www.beterspellen.nl/website/index.php en doe vijf dagen per week een kleine test.

8 reacties op “6 tips om je Nederlands te verbeteren

 1. hoi ik ben sociaal tolk geworden en ik wil graag weten hoe ik mijn taalnieveau kan verhogen
  ik wil namelijk zoveel mogelijk synoniemen leren en uitdrukkingen en hoe ik die weer kan gebruiken in mijn dagelijkse leven

 2. geachte heer Bartho
  ik heb vel gedichten voor u als je dat wil?
  voorwaarde moet helaas vertaald worden mag jij interesse heb hoor ik het graag van u
  met vriendelijk groet
  nsdiri

 3. Verbazend hoeveel mensen deze tekst weten te vinden en benutten. Veel in Marokko, wat een positieve indicatie is.
  Veel mensen willen goed Nederlands leren, vroeg of laat, en soms misschien te laat.

  1. geachte mevrouw M heer
   wat bedoelt u met soms misschien is het te laat ?
   al eerst U bent nooit te laat om wat te leren als je dat bedoelde? wij Nederlanders schijven ook slecht Nederlands bovendien eerder woord wat leert of krijgt is en beloning maar ook goed voor onze hersens zeilen en altijd uit te raad mooi mee genomen.
   misschien kent u de toren van Babel? daar komt het van dan dat we el kaar niet meer verstaan.ik persoonlijk spreek ik 6 tallen nou jij ?hhhhh
   ik zat met en klein probleem en het is wat u nu gaat lezen?
   ik ziet met alfabet alleen maar de met ( D.T) en de (ij) dictee dus .en een uit te raad is het verbaas wekend als u eerder dag nieuwe woord bij hoort op zijn Nederlands het houwt nooit op ?geef niets is leuk zo juist dat maakt mee alleen maar sterk.
   hopelijk hier mee verdoende te hebben geinformeerd .
   met vriendelijk groet
   Nsdiri

   1. Beste Nsdiri,

    Met ‘misscihien te laat’ bedoel ik dat het moeilijker wordt om een taal goed te leren naarmate je ouder wordt. En dus ook: doe alles om de taal te leren als je in een land woont. Omdat goede kennis en vaardigheid in de taal zo ontzettend belangrijk is om mee te draaien in welk land dan ook, heb ik op mijn website diverse bestanden gezet met tips en andere volgens mij zeer waardevolle aanwijzingen.

    Dat is alles. Benut ze, als je dat wilt en kunt, maar ga er geen dingen achter zoeken.

    In antwoord op je volgende reactie: ik ben níet op zoek naar gedichten van anderen en sta niet open voor ontvangst van gedichten of ander werk.

    Met vriendelijke groet,
    Bartho Kriek

  2. Ik ben helaas al 7 jaar afgekeurd. Dat betekent ook dat ik dagelijkse kontakt met de taal kwijt ben geraakt. Ik merk zelf dat mijn Nederlands erg achteruit is gegaan. Al een lange tijd ben ik op zoek om weer met de taal in kontakt te komen en de zelfde weer naar een hoger niveau brengen. Advies??

   1. Beste Nasiha,
    Advies vind je ook nog op mijn pagina ‘Nederlands leren, 17 tips’. Kies dingen uit die je leuk vindt, dan is de kans het grootst dat je je Nederlands goed onderhoudt en zelfs verbetert.
    Vriendelijke groet,
    Bartho

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.