Gedichten

Waarom gedichten op deze website? Om een beetje een idee te geven. Hoezo ‘een beetje’? Nou, omdat de meeste gedichten in hun verband thuishoren. Dus in de bundel waar ze uit afkomstig zijn, en in het oeuvre-in-wording. Nog een reden: je kunt erop reageren. En dan krijg je antwoord.

Gedichten en invallen op Instagram

Invallen beschouw ik als de grootste schatten. Ze komen voort uit de natuurlijke mens in je. Simon Vestdijk noemde ze ‘glanzende kiemcellen’ in zijn De glanzende kiemcel. En Paul van Ostaijen noemde dichten ‘improviseren op het orgel van het onbewuste’. 

Gedichten elders op deze site
Verlosser

Dit gedicht, in een stuk over drummer Ginger Baker, vind je hier.

Toewijding

Over de beeldhouwer Joost Barbiers, en over een raadsel achter het beeld ‘Visserman’ bij het Zeemanshuis, Amsterdam. Je vindt het gedicht hier.

Bewegende gedichten, uit de bundel Wegen in het onderweg
In het voorbijgaan

Met het onbegrijpelijke ‘voorbijgaan’ kunnen we alleen maar spelen. In het voorbijgaan, gedicht Bartho Kriek

Slechteriken

Hoe zit het eigenlijk met ‘slechteriken’?

In dit gedicht kijkt de dichter mee met een schilder. De een als bezoeker van het welbekende rijkshotel, de ander als bewoner. Gezamenlijk verkennen ze diepten van de menselijke geest. En wat blijkt? Het is niet alles kwaad wat er loert.

Bodhisattva

Zijn alle kunstenaars, dus ook dichters,  niet een soort bodhisattva’s?

De bodhisattva, de wijze die het Nirwana niet in gaat, maar anderen wil blijven helpen er te komen. Elke keer dat je hem tegenkomt onthult hij iets van het raadsel.

De stervende steenhouwer

Laatste woorden van een steenhouwer, een geroepene die niet vroeg maar gaf.

Museaal

Lukt het je om je kritische verstand voor even te parkeren, dan kan dit gedicht in jouw hoofd gebeuren. En dat is de bedoeling. Daarna gaat het dan verder met vragen. Lukte het jou? En kwamen er vragen?

Stilleven

Over een stilleven dat zich niet stilhoudt.

Magnetiseuse

Onderga je dit gedicht op een rustig moment, dan kan het een waardevolle ervaring zijn. Het hangt nauw samen met de gedichten Museaal en Stilleven elders op deze pagina.

Mirakel

Halfbewust, of misschien wel onbewust, gaat het allemaal door ons heen. Bij jou ook?

Oosterplas

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.