Voor vertalers

Overzicht van de inhoud van deze pagina’s

Literair vertalen als herscheppende kunst

Artikelen over literair vertalen als herscheppende kunst, nu fragmenten uit de E-book-publicatie, zijn te vinden in mijn blog. Een van de belangrijkste hoofdstukken, ‘Optimale overgave aan het onbewuste’, vind je hier. Andere stukken vind je door daar het gewenste Trefwoord aan te klikken.

Artikelen over ondertitelen

Oude artikelen over ondertitelen blijven actueel en van belang voor ieder die echt goed wil leren ondertitelen of er alleen maar in geïnteresseerd is.

Instinkers

De instinkers zijn natuurlijk leuk, maar ook heel leerzaam voor vertalers en ondertitelaars. Het is ook altijd beter om als vertaler of ondertitelaar aandacht te besteden aan telkens weer gemaakte blunders, zoals die uit de titel ‘Zwanen…’. Zwanen zijn namelijk monogaam en hun partner levenslang trouw. Het alternatief is dat jij tot de blunderaars gaat behoren die onze tv-schermen vullen met taalvervuiling in plaats van met vakbekwame, clevere ondertitelvertalingen die respect afdwingen of, het mooiste compliment, onzichtbaar lijken.

Links en lijsten

Op een vroegere website had ik veel links en lijsten voor vertalers en ondertitelaars, maar internet werd uitgebreider en veel werd overbodig. Daarna werd internet zo uitgebreid dat het weer minder betrouwbaar werd. Daarom een beperkt aantal links en lijsten, samen met de onvolprezen Taalvlinder.

Het overzicht Schoolsysteem VS heeft een eigen pagina gekregen omdat het om een of andere reden zeer veel wordt geraadpleegd.

Geef een reactie