Romans

Hollandse fado, Atlas 2000Hollandse fado, Atlas 2000

Hollandse fado, 270 p., Atlas 2000 aanschaffen? Stuur mij een berichtje.

De tijd van ploffende kolenkachels en uitpuilende gezinnen. Een verkoudheid van Churchill is voorpaginanieuws. Er heersen nog orde en rust in Holland. De oorlog is niet vergeten, maar wordt verzwegen. Tekenen van grote veranderingen zijn zichtbaar en tegelijk onzichtbaar. Er wordt hard gewerkt aan de toekomst, ook zaterdags. Overal spelen meutes kinderen buiten.

Huizing heeft altijd zeeman willen worden, maar eerst kwam de oorlog ertussen en toen de liefde. Jet en hij trouwden en kwamen te wonen in een nieuwbouwwijk, een geannexeerd dorp. Huizing raakte verzeild op een verstikkend archief van een kleine bank en hobbelt daar al jaren mee.

Naarmate de liefde uit Huizings huwelijk wegsijpelt, geeft hij zich meer over aan zijn oude verlangen naar de zee. Jet verzuurt. De kinderen hebben te lijden. Vooral oudste zoon Guus, achterlijk maar in sommige dingen juist niet, gaat Huizing aan het hart.

Dan komt Louise op het archief werken, een duizelingwekkende etnische cocktail, met bloed in de aderen uit zo’n beetje alle landen die er voor Huizing toe doen. Heftig wordt Huizing heen en weer geslingerd tussen huisvaderlijke plichten en heimelijke verlangens. Steeds meer in nood rakend, komt hij tot belangrijke inzichten over zichzelf en het leven.

 

Lees ook: ‘Het kind dat beschermt’, De Limburger

Het ijzeren heden

Het ijzeren heden, Atlas 1998

Het ijzeren heden, 247 p., Atlas 1998 aanschaffen? Stuur mij een berichtje.

Waarom wil Albert Vijfhuizen zo graag een nieuw begin maken
na zijn reisje naar Londen met zijn vriend de literaire vertaler?

Zijn poging opgeruimd te leven past in de tijdgeest. Bijna iedereen tracht in het heden te leven, maar Albert Vijfhuizen doet wel heel erg zijn best. Moet hij de confrontatie met zijn verleden aangaan, zoals sommigen hem aanraden? Of heeft hij gelijk met het in de wind slaan van alle goedbedoelde adviezen? Vanuit zijn heden doet hij zijn verhaal, waarbij hij niet alleen zichzelf maar ook de lezer om de tuin leidt.

Intussen geeft hij aanwijzingen omtrent zijn ware verhaal, als dat al bestaat.

Het ijzeren heden, 247 p., Atlas 1998 aanschaffen? Stuur mij een berichtje.

Lees ook Joris Gerits in De Morgen: ‘Verlaat mij niet’