Nederlands leren, 17 tips

Het is te doen, Marian Hoefnagel

Mijn eerdere blogpagina ‘6 tips om je Nederlands te verbeteren’, ooit bedoeld voor beginnende collega-vertalers en -ondertitelaars, bleek onverwacht gewild, vooral bij nieuwe Nederlanders.

Omdat ik bovendien recentelijk van nabij heb kunnen zien hoezeer statushouders en andere nieuwe Nederlanders soms worstelen met Nederlands leren, hierbij deze tips.

De vetgedrukte teksten voor degenen die net beginnen met Nederlands leren, de uitleg voor wie al iets verder zijn, en tips 14 t/m 17 voor wie nóg verder zijn.

Voor als je net begonnen bent Nederlands te leren

1. Leer als een Nederlands kind: luisteren en nazeggen
Kleine kinderen leren door luisteren en nadoen. En ze doen hun uiterste best omdat ze van nature beseffen hoe belangrijk de taal is voor hun toekomst. Begrijpen ze iets niet, dan vragen ze het gewoon aan iemand.

2. Durf fouten te maken
Zonder fouten te maken kun je niet leren. Je maakt je dus niet belachelijk als je fouten maakt. Integendeel.
Somige soorten taalfouten zijn zelfs noodzakelijke tussenstappen en juist een goed teken. Bijvoorbeeld: het foute ‘hij begrijpte’ dat moet zijn ‘hij begreep’. Maar een kind maakt deze fout doordat hij de regel begrijpt . Uitzonderingen als die van sterke werkwoorden, zoals ‘hij begreep’ gaat het later goed doen.

3. Luister altijd en overal naar Radio NPO1

Op Radio NPO1 wordt heel veel Nederlands gepraat. Je vindt de zender op internet, maar o.a. ook op de FM. Zie deze pagina: https://www.nporadio1.nl/frequenties .

Wist je dat: ook al luister je niet bewust naar het Nederlandse gepraat, je leert er tóch van, ook al doe je heel andere dingen doet zoals schoonmaken, koken, lezen enz.

4. Leg contact met Nederlanders

Hoe meer je Nederlanders in gewone situaties Nederlands hoort spreken, en jij dus gedwongen bent het te spreken, hoe sneller je het leert.

5. Ga níet over op Engels

Veel Nederlanders zullen op Engels willen overgaan als ze merken dat je Nederlands nog niet zo goed is. Dat is goed bedoeld, maar leg uit dat je Nederlands aan het leren bent en dus liever geen Engels spreekt.

6. Lees zoveel mogelijk Nederlands

Denk aan het gratis huis-aan-huisblad, het lijkt te moelijk maar je leert er veel van. Koop in de winkel, of leen in de bibliotheek Nederlandse stripboeken en kinderboeken. Lees de ondertitels op de Nederlandse tv als je naar een ondertiteld programma kijkt. Volg als het kan je interesses; als je iets in het Nederlands leest wat jouw speciale interesse heeft, leer je extra makkelijk snel.

7. Kijk en luister Nederlandse muziekvideo’s op YouTube

Maak een account aan als je die nog niet hebt. Begin met kinderliedjes met karaoke-ondertiteling, bijvoorbeeld hier:  Liedjes met ondertitels op YouTube Zoek andere Nederlandse zangers en zangeressen op. Maak alles wat je leerzaam en leuk lijkt favoriet. ‘Studeer’ elke dag een kwartiertje je favorieten en je leert vrijwel zonder moeite heel veel. Door ritme en melodie blijven liedteksten extra goed hangen.

8. Praat in volledige zinnetjes

Dwing jezelf in zinnetjes te praten, dus met vervoegde zelfstandig naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, werkwoorden en lidwoorden.
Koop een mooi schrift en noteer zinnetjes die je vaker gebruikt. Doe dat vooral correct dan leer je geen fouten aan. Zo bouw je naast een woordenschat ook een zinnetjesschat op. Als je dat doet, zul je complimenten krijgen voor je Nederlands.

9. Koop Van Dale Basiswoordenboek Nederlands
Dit woordenboek is echt een fantastisch hulpmiddel als je Nederlands begint te leren. Bekijk het hier: Van Dale Basiswoordenboek  Gebruik het dagelijks meermalen en lees, zo mogelijk hardop, de korte, heldere Nederlandse voorbeeldzinnetjes. Die zijn precies wat je nodig hebt. ‘Studeer’ elke dag door er 10 minuten in te lezen.

10. Begin een lijst van eigen meestgemaakte fouten

Neem een apart schrift en noteer fouten die je vaker maakt. Blijf de lijst aanvullen. Wat je zal verrassen: je maakt wel vaak fouten, maar veel minder dan je dacht! Hoe dat kan? Gewoon, je maakt meestal dezelfde fouten. Ze zijn gewoontes geworden, die je dient af te leren. Met zo’n lijst kun je fouten snel afleren en wordt je beheersing al snel veel beter.

11. Beloon jezelf

Probeer Nederlands leren voor jezelf leuk te maken en beloon jezelf als je een week goed je best hebt gedaan.
Je kunt jezelf ook uitdagen met wekelijkse opdrachten aan jezelf en jezelf belonen als je de opdrachten hebt gedaan. 

12. Bedenk nog meer manieren om Nederlands te leren
Heb je zelf ideeën om makkelijk en leuk Nederlands te leren, deel ze met anderen. Kijk ook eens naar Duolingo en naar Babbel. Zoek zelf naar nog meer van dit soort handige mogelijkheden en probeer ze uit. Maak van Nederlands leren een hobby.

Voor als je wat verder bent

13. Doe elke dag de test Beter spellen op je tablet of  telefoon. Dat kost je hooguit twee minuten. Kijk om de zoveel tijd naar je scores, en je zult zien dat je geleidelijk beter leert spellen. Je kunt je hier aanmelden: https://www.beterspellen.nl/website/index.php

14. Heb je problemen met de/het  en wil je die graag oplossen? Dat kan met het boekje Het is te doen van Marian Hoefnagel. Google even waar je dit geweldige boekje nog kunt krijgen. Binnen enkele weken doe je het dankzij dit boekje bijna altijd goed. Deze auteur heeft meer handige titels, zoals  Een keurig meisje, Nederlands lezen voor anderstaligen, ook jongens, hoor.

15. Benut deze pagina om nog beter te worden: http://www.schrijftwijfel.nl/infographic-zo-vermijd-je-de-15-meestgemaakte-taal-en-spelfouten/  Let dan vooral op de punten 1, 3, 4, 7, 8, 12 en 14. De andere punten doen veel ‘Nederlandse’ Nederlanders heel vaak fout, die kun je beter voor later bewaren.

16. Lees een Nederlandse krant en Nederlandse boeken. Misschien is er een Nederlands tijdschrift gewijd aan een onderwerp dat jou interesseert: een buitenkans! Koop een los nummer, neem als het bevalt een abonnement. Een buitenkans is de  mogelijkheid om boeken te gaan lezen die hertaald zijn in eenvoudige taal, en bijna als kinderboeken lezen. Doen dus! Zie deze uitgeverij: Eenvoudig communiceren

17. Zijn er boeken in je moedertaal of in het Engels die je gelezen hebt en mooi vond? Misschien is het een idee om ze te herlezen, in Nederlandse vertaling.

Lees ook : ‘6 tips om je Nederlands te verbeteren’

14 reacties op “Nederlands leren, 17 tips

 1. Hoi Bartho, ik heb alle tips gebracht dat u bij het site heeft geschreven. Ik kan verschillende soorten boeken en wet lezen. Ik lees elke dag. Ik woon 5 jaar in Nederland en heb ik nog steeds fouten om Nederlands te praten. Ik heb mijn inburgeringscursus gedaan, ik ben geslaagd. Ik heb mijn Nederlandse rijbewijs gehad, maar praat ik onvoldoende. Wat moet ik nog doen om mijn Nederlandse taal verbeteren?

  1. Dank voor je reactie. Zo te lezen ben je al behoorlijk ver gekomen. Om je spreekvaardigheid te verbeteren kun je een paar dingen doen.
   1. Een Nederlandse radiozender waar veel op gepraat wordt zoveel mogelijk aan hebben staan als je thuis bent, schoonmaakt, kookt, relaxt enz.
   2. Lijstjes maken van de vaste fouten die je maakt (uitspraak, woordvolgordes enz. Dan kun je góed oefenen en je fouten afleren. Hier een sport van maken zou het mooiste zijn.
   3. Durven. Zoveel mogelijk Nederlands spreken, fouten durven maken en je laten verbeteren.
   4. Lesgeven (conversatie) in jouw moedertaal, en van die Nederlandse ander conversatieles Nederlands krijgen.
   5. Het boekje ‘Het is te doen’ ook echt doen.
   Dan is er nog de schrijfvaardigheid, daar dien je ook aan te werken. Dat begint met veel Nederlands blijven lezen.
   Hopelijk heb je hier wat aan.
   Met vriendelijke groet,
   Bartho

  2. Nog een mogelijkheid: een digitaal abonnement op een krant of weekblad. Bij de NRC kun je artikelen op je tablet laten voorlezen en tegelijk zelf lezen. Dat is natuurlijk een geweldig leermiddel.
   Ik weet niet of andere bladen en kranten deze mogelijkheid hebben, maar dat kun je navragen voor je een abonnement neemt.
   B.

 2. Beste
  Ik vind dat nuttig
  Maar ik heb een grote probleem
  Ik heb help nodig
  Ik heb tot niveau 3 geleerd
  Ik begrijp goed maar ik kan niet spreken..
  Wat moet ik doen
  Ik wil leren spreken.
  Met vriendelijke groeten
  Azadeh

  1. Beste Azadeh,
   Belangrijk is dat je oefent en nog eens oefent. Dat moet met anderen.
   Ideaal is daarvoor een baan of vrijwiligerswerk. Dan gaat het vanzelf.
   Hopelijk heb je hier wat aan.
   Met vriendelijke groet,
   Bartho

   Verder blijven leren helpt ook. Ik zie zo al diverse mogelijke verbeteringen: de/het-woorden, volledige zinnetjes maken, met vervoegingen en lidwoorden, veel lezen, hardop lezen, tv met ondertiteling kijken (bijv. voor doven en slechthorenden).

 3. goede tips maar bijvoorbeeld mijn probleem is dat ik wil 1-2-3 leren. na ein maand mijn Nederlands moeten uitstekend zijn maar leren is een langeeeeee taak.
  Voor nu ik kan leze boekjes voor kinderen, kranten (over simpele dingen) of artikelen om het internet en begrijp 75%-90% meestaal maar nog na 3 maanden of leren ik verwacht te veel. Ein dag ik ben blij over mijn vooruitgang maar na ik heb twee weken of “ik weet niks, ik ben dom, het zal 100 jaar duren”. Klopt dat mijn grammatica slecht is maar het goed zullen worden (hopelijk)
  Waarom dit taal dat moeilijk zijn?!
  Als iemand is op zoek naar goed maar simpel boekjes je kan in Kruidvat bijvoorbeeld vind goedkoopste boekjes als Spekkie en Sproet
  ouu P.S barthokriek drie maanden voor vol taal begrijpen en spreken is misschien mogelijk indien student voor 24h/dag studeert met 100% altijd focus.

  1. Beste Tom,
   Ik begrijp uit je bericht dat je Nederlands wil leren, en graag heel snel. En dat je soms ontmoedigd raakt doordat het zo lang duurt, zo moeilijk lijkt enz.

   Probeer gewoon blind te vertrouwen op je eigen leervermogen. Je hebt je moedertaal geleerd. Probeer zoveel mogelijk als een kind deze tweede taal te leren.

   Wat ook kan helpen is als je het leuk voor jezelf probeert te maken. Dan gaat het minder om het resultaat, en meer om de bezigheid. Dan wordt leren een soort hobbie, en vorder je ook veel en veel sneller (al vind je dat dan niet meer zo belangrijk).

   Er zit ook veel naäparij in een taal leren. Gewoon Nederlandssprekenden die je hoort napraten. Iets woordelijk herhalen zoals zij het tegen je of bij je in de buurt hebben gezegd… dat doen kleine kinderen ook.

   Nederlands is niet moeilijker dan andere talen. Dat zijn onzinverhalen. Iedereen kan elke taal leren, net zoals iedereen een autorijbewijs kan halen.

   Hopelijk helpt dit bericht je een beetje. Het is zo belangrijk om de taal goed te leren spreken als je in dat land woont. Maar het is ook zo leuk om mee te doen!

   Met vriendelijke groet,
   Bartho

 4. Deze tips voor het leren van de Nederlandse taal kan ik volledig onderschrijven. Het is zo belangrijk dat je je taalcursus voorziet van dingen om te lezen die je interesse hebben. Voor beginners zijn bijvoorbeeld tijdschriften van Donald Duck heel handig, vooral omdat het Nederlands als omgangstaal bevat.

  1. Dank je, Natalie, voor je reactie.
   Ik heb een tijdje aan een statushouder Nederlands gegeven. Als leraar in hart-en-nieren was ik erg teleurgesteld door het niveau van haar Nederlands, na 14 maanden inburgeringscursus. Toen ík ervan wakker begon te liggen, heb ik de lessen gestaakt, en deze pagina gemaakt.
   Een taal kan bijna iedereen die het echt wil in drie maanden leren. Volgens mij.

   1. In drie manden kan bijna iederen nederlands leren, serious? Ik bel al 3 jaar bezig en ik blijf nog steed op niveau A1 😦

    1. En toch, Margarita, als je alles ervoor opzij zet, en volledig beseft hoe belangrijk de taal is van het land waar je wilt blijven wonen en integreren, essentieel zelfs – denk aan de motivatie, overlevingsdrang zelfs van heel kleine kinderen – dan kan elke mens in 3 maanden heel veel bereiken, ook op het gebied van zijn of haar nieuwe taal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.